Míľniky oslobodenia Bratislavy

Asi štyridsaťpäť rokov sme u nás na Slovensku oslavovali oslobodenie (a víťazstvo nad fašizmom a nacizmom) 9. mája. Už dvadsaťpäť rokov ho svätíme 8. mája. Vždy vieme, odkiaľ vietor fúka… Nech! Nemám nič proti tomu, aby sme si tento sviatok pripomínali aj dva dni. Aj my – doma v rodine – sme sa 8. mája 2015 netradične rozhodli pri tejto príležitosti urobiť okruh po míľnikoch Sovietskej armády vztýčených na počesť oslobodenia Bratislavy.

Viacerí ste si všimli, či dokonca poznáte umelecké artefakty zvané „míľniky“, ktoré sú na šiestich miestach Bratislavy. Na jednej strane je text v slovenskom jazyku, na druhej v ruskom jazyku. Na bočnej strane je rytý dekor z lipových ratolestí. Žulové trojboké pylóny sú zalomené do tvaru šípky, označujú vstupné alebo výstupné miesta, prípadne smery, ktorými Sovietska armáda postupovala v Bratislave. Texty vyjadrujú situáciu Sovietskej armády v danej lokalite. Podľa súpisu pamiatok míľniky boli odhalené 3. apríla 1960, autormi sú sochár Ladislav Snopek a architekt Ladislav Beisetzer.

Ako vyzerajú dnes?

biskupice687a.jpg

Začali sme pri „biskupickom“ míľniku. Text v slovenčine a ruštine znie: ČESŤ A SLÁVA SOVIETSKEJ GARDOVEJ PECHOTE, KTORÁ DŇA 2. 4. 1945  PRENIKLA DO PRIESTORU PRIEVOZ A RÁNO 4. 4. 2015 PREKVAPUJÚCIM ÚTOKOM OSLOBODILA BRATISLAVU. Okolie i pamätník sú upravené, pred ním bola položená pomerne čerstvá kytička. Nachádza sa v miestnej časti Podunajské Biskupice na Komárovskej ulici pri jej vyústení na Kazanskú. Pôvodne bol míľnik inštalovaný na Popradskej ulici, pri výstavbe kanalizácie na tejto ulici v roku 1996 ho preložili tam, kde je v súčasnosti. Najbližšia zastávka MHD – so spojmi autobusov 65, 70 a 97.

biskupice683.jpg
letisko677_450x600.jpg

Neďaleko zastávky MHD autobusov č. 61 a 96 – Cesta na letisko (predposledná pred Letiskom M. R. Štefánika) na Ivánskej ceste v mestskej časti Ružinov  je ďalší míľnik. Text: ČESŤ A SLÁVA SOVIETSKEJ GARDOVEJ PECHOTE, KTORÁ SA 3. APRÍLA 1945 PREBOJOVALA NA VÝCHODNÉ OKRAJE BRATISLAVY, ODKIAĽ 4. APRÍLA 1945 PREKVAPIVÝM ÚTOKOM VNIKLA DO MESTA. Pamätník a okolie upravené, kvietok žiadny. Bohužiaľ estetické vyznenie umeleckého diela v tomto prípade a pri väčšine ostatných umiestnení špatí okolitý smog reklamných pútačov. To už nie je len otázka estetická, ale aj bezpečnostný problém.

zlate705_450x600.jpg

zlate702_600x450.jpgPresúvame sa na sever. Najbližší cieľ je na výpadovke na Senec oproti benzínovej pumpe Slovnaft (mestská časť Nové Mesto). Vystúpime z električky smerujúcej na Zlaté piesky jednu zastávku pred konečnou a pešo pokračujeme v smere jazdy pár desiatok metrov. Okolie príjemne dotvára košatejúci sa strom. Samotný pamätník je neupravený, zarastený, bez kvietka či venca. Nepríjemný je hluk uháňajúcich aut po štvorprúdovke vzdialenej dva metre od míľnika. Z textu sa dozvedáme: ČESŤ A SLÁVA HRDINSKÝM ODDIELOM SOVIETSKEJ GARDOVEJ PECHOTY A JAZDY, KTORÉ 4. APRÍLA 1945 SMELÝM ÚTOKOM OSLOBODILI BRATISLAVU OD HITLEROVSKÝCH OKUPANTOV.

raca714_600x450.jpgPokračujeme na úpätie Malých Karpát. Pred domom na Račianskej 188 (v mestskej časti Rača) je ďalší míľnik. „ČESŤ A SLÁVA HRDINSKÝM GARDOVÝM ČASTIAM SOVIETSKEJ ARMÁDY, KTORÉ SA 3. 4. 1945 PREBILI K SEVERNÝM OKRAJOM BRATISLAVY A NA DRUHÝ DEŇ JU OSLOBODILI OD HITLEROVSKÝCH OKUPANTOV.“ Aj tento je neďaleko cesty, ale v rámci stiesneného priestoru výborne upravený. Najväčšie prekvapenie – čerstvý venček so stuhou v „našich“ farbách (ruských alebo slovenských). Prístup k míľniku je jednoduchý. Z električky smerujúcej do Rače vystúpite na Černockého ulici, cieľ je na druhej strane výpadovky.

lamac732_600x450.jpg
lamac737_600x450.jpg

Prekračujeme malokarpatské sedlo v Lamačskej bráne, kde povyše železničnej stanice Lamač je piaty pamätník. Čítame: TÝMTO SMEROM DŇA 5. APRÍLA 1945 PO OSLOBODENÍ BRATISLAVY POSTUPOVALI GARDOVÉ JEDNOTKY SOVIETSKEJ ARMÁDY. ABY OSLOBODILI ĎALŠIE KRAJE NAŠEJ VLASTI OD HITLEROVSKÝCH OKUPANTOV. ČESŤ A SLÁVA HRDINSKEJ SOVIETSKEJ ARMÁDE! Samotný míľnik upravený. Príjemne prekvapuje kytica čerstvých nevädzí, ale okolie… Starý červený prístrešok MHD (autobusy č. 23 a č. 30) z jednej strany, cesta z druhej strany, nalepený zaparkovaný kamión zo strany tretej. Voľnejšie sa dá dýchať ako tak iba zo severného smeru.

petrzalka754_600x450.jpgPúť končíme v Petržalke na roku Viedenskej a Rusovskej cesty (neďaleko zastávky autobusov MHD č. 80 a 88 na Kremnickej ulici). „V TÝCHTO MIESTACH PREKROČILI ODDIELY SLÁVNEJ SOVIETSKEJ ARMÁDY HRANICE OSLOBODENEJ BRATISLAVY, ABY ĽUD RAKÚSKA OSLOBODILI OD NADVLÁDY FAŠIZMU! ČESŤ A SLÁVA HRDINSKEJ SOVIETSKEJ ARMÁDE!“ Pod pomníčkom do zeme zastoknutý plastový klinček. Pamätáme si ho aj z našej návštevy pred mesiacom. Jedno z najupravenejších prostredí, ale pohľad na Bratislavský hrad cez bilbordový smog je strašidelný.

Míľniky našej potulky spojenej s pripomenutím oslobodenia Bratislavy pred sedemdesiatimi rokmi v typizovanej artefaktovej podobe sa skončili. Možno by bolo vhodné pridať ešte jeden pamätník – sovietskej Dunajskej flotile na brehu Dunaja vedľa osobného prístavu. Bratislavu oslobodzovali aj námorníci a pomník na ich počesť má tvar podobajúci sa spomínaným pylónom.

Autori myšlienky míľnikov oslobodenia sa „dopustili“ historického skreslenia. Texty obsahujú výraz Sovietska armáda. Toto pomenovanie ozbrojené sily Sovietskeho zväzu dostali až vo februári 1946. Dovtedy to bola Červená armáda. Vo svetle dnešného hrubo falošného výkladu zástoja ZSSR v druhej svetovej vojne a predovšetkým dehonestovania jeho hlavného dediča a následníka – Ruskej federácie to našim predkom spred 55 rokov prepáčime.

zdroj: http://www.noveslovo.sk/c/Milniky_oslobodenia_Bratislavy JOZEF SCHWARZ

Návrat hore