SZBP ostro protestuje proti snahám legalizovať a ospravedlňovať činnosť fašistických represívnych jednotiek počas 2. sv. vojny

VYHLÁSENIE

Slovenský  zväz  protifašistických  bojovníkov  ostro  protestuje  proti  snahám  legalizovať   a ospravedlňovať činnosť fašistických represívnych jednotiek počas 2. svetovej vojny. K týmto aktivitám patrí aj snaha Lotyšského parlamentu prijať zákon O postavení osôb, ktoré boli mobilizované počas 2. svetovej vojny.

Rozumieme snahe zmieriť veteránov, ktorí bojovali proti sebe na oboch stranách frontu, ale nesmie sa to diať spôsobom, ktorým sa budú legalizovať a ospravedlňovať masové vraždy, ktoré majú na svedomí príslušníci 15. lotyšskej dobrovoľníckej divízie SS v Lotyšsku – najmä Židov, ale aj komunistov, Rómov, Sinthov a iné národnosti. Zmierenie sa nemôže zakladať na propagácii nacizmu a oslave zločinov proti ľudskosti. To nie je zmierenie, budovanie zajtrajška, ale prepisovanie histórie a znovuoživovanie fašizmu a nacizmu.

Takto  sa  vedome  ignoruje   rezolúcia   67.   Zasadnutia   Valného   zhromaždenia   OSN  O neprípustnosti  praktík  prispievajúcich  k podnecovaniu  súčasných  foriem   rasizmu,  xenofóbie a intolerancie. Súčasne sa týmto spôsobom revidujú rozhodnutia Medzinárodného trestného tribunálu z Norimberského procesu, ktorý označil jednotky Waffen SS pre ich krutosť za zločineckú organizáciu. Tieto jednotky majú na Slovensku okrem iného na svedomí zavraždenie 146 obyvateľov Kľaku a Ostrého Grúňa, ktoré si v týchto dňoch pripomíname.

Protestujeme proti ospravedlňovaniu zločinov fašistov a nacistov a ich domácich pomáhačov nielen u nás, ale kdekoľvek v Európe a na svete, pretože je to priamou urážkou všetkých ich obetí. Odpúšťame, ale nezabúdame.

Bratislava, 17. január 2013

Pavol Sečkár predseda SZPB

Návrat hore